wtorek, 9 lutego 2016

BATAT- kolacja w pół godziny

Nigdy nie rezygnuję z kolacji. Jem ją ok. godziny 19 i zazwyczaj jest to posiłek na bazie warzyw z różnymi dodatkami. Dzisiaj proponuję słodkiego ziemniaka.Wilec ziemniaczany (tak bowiem brzmi jego pełna nazwa) jest źródłem wielu cennych składników takich jak potas; witamina A, B6, B12, D, kwas askorbinowy, wapń, magnez oraz żelazo, kwas foliowy. Zawiera 0 cholesterolu, jedynie 0,1g tłuszczu w 100g. Batat wykazują właściwości przeciwnowotworowe, wzmacnia oczy i pamięć. Warto więc wprowadzić go do codziennej diety.

Składniki
- jeden batat
-2 łyżki masła orzechowego, ja użyłam migdałowego z Primavika (warto zwrócić uwagę na skład tych sklepowych i wybrać to, bez soli czy cukru, najlepiej jednak zrobić samemu w domu)
-garść posiekanej zielonej pietruszki

Batata należy dokładnie umyć i po wysuszeniu ponacinać skórę widelcem (to skróci proces pieczenia). Piec ok 30 min. w temperaturze 180 stopni Celcjusza do miękkości. Przekroić ziemniaka na pół, posmarować masłem, posypać pietruszką i podawać. 
Zdrowo, prosto i pysznie!

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz